Basisnoot: vanille

Door de vakantie hebben we enige niks meer laten horen, maar wij vinden het tijd om meer te gaan bloggen! Niet alleen over wat we doen of waar we te vinden zijn, maar ook meer inhoudelijk: waar komen onze producten vandaan en welke ingrediënten maken de geuren zo bijzonder? Vandaag: vanille.

Wellicht vraag je je af waarom ik kies voor vanille. Dit komt doordat vanille een van de basisnoten is voor al onze huidige geurlijnen. De vanille zorgt voor de warme, zwoele, kruidige maar tegelijkertijd ook ietwat zoete geur. Het is een veelvoorkomende basisnoot in parfum en dat is niet gek.

Even een stukje terug…
Vanille is een specerij afkomstig van de klimorchidee ‘Vanilla’ en haalt zijn oorsprong uit Zuid-Mexico. Lang kon vanille alleen hier geteeld worden, omdat de orchidee werd bevrucht door een plaatselijke bijensoort. Toen men ontdekte hoe de bloemen kunstmatig bevrucht kunnen worden, werd de specerij ook buiten Mexico geteeld. Doordat elke bloem individueel en kunstmatig bevrucht moet worden, is vanille een van de duurste specerijen ter wereld. Waar de specerij voorheen met name in levensmiddelen werd gebruikt, wordt deze nu ook veel gebruikt in tabak en parfum.

Geborgenheid
In de vrucht van de klimorchidee, de vanille, zijn ondertussen al meer dan 100 ingrediënten gevonden, waarvan planifolia en tahitiensis het meest voorkomen in de geurstoffen industrie. Dit alles zegt ons weinig en dit is waarschijnlijk niet waarom je een parfum uitkiest. Waar onze reukorganen wel blij van worden: vanille wordt vooral gebruikt in zoete producten zoals ijs en vla. Deze producten doen ons denken aan thuis en zo ook de geur. Vanille in parfums is dan ook zo populair omdat we het associëren met huiselijkheid, geborgenheid en comfort.

French Vanilla
Nog een leuk feitje: French Vanilla is geen speciaal soort vanille. Op veel parfums vind je de naam French Vanilla terug. Echter, dit is slechts een soort kwaliteitslabel voor de smaak en geur die doet denken aan de specerij. De naam komt oorspronkelijk van een Frans ijsrecept.

Wij zijn dol op vanille en daarom vind je dit ook terug in onze geuren ‘Asian Rose’, ‘Guilty Treasure’ en ‘Presumed Innocence’.

Scent with love,

Viv!

Heb je ons al gezien in de Marie Claire?

Op kantoor zijn wij druk bezig met de lancering van onze vierde parfum. We hebben de geur vorige week goedgekeurd en de productie begint dan ook snel. We kunnen niet wachten om de nieuwe parfum met jullie te delen! Houd de brievenbus in de gaten, wan...

Wat maakt Viv! bijzonder?

De meeste parfums zijn gemaakt op alcohol-basis. Alcohol verdampt snel door de lichaamswarmte van de huid. Als de parfum op alcohol-basis opgespoten wordt, lijkt het in eerste instantie een sterk aanwezige geur, maar deze geur vervliegt al snel. O...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *